Διαιτητικές Συμβουλές

Δίαιτα χαμηλού υπολείμματος

Μια δίαιτα χαμηλού υπολείμματος είναι μια δίαιτα με πολύ μικρή ποσότητα φυτικών ινών. Αυτή έχει ως αποτέλεσμα ένα μικρό όγκο κοπράνων. Η δίαιτα αυτή έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και θα πρέπει να ακολουθείται σε περιπτώσεις φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, μετά από επέμβαση αφαίρεσης τμήματος παχέος εντέρου (κολεκτομή), σε περιπτώσεις ακράτειας κοπράνων, σε περιπτώσεις στενώσεων του εντέρου καθώς και σε άλλες ειδικές περιπτώσεις.

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ακολουθηθεί η συγκεκριμένη δίαιτα για 2 εβδομάδες και εφόσον τα συμπτώματα υποχωρήσουν, να συνεχιστεί. Μετά την πάροδο 2 εβδομάδων, εφόσον συνεχίζεται η ύφεση των συμπτωμάτων, μπορεί να προστεθεί μικρή ποσότητα φυτικών ινών ώστε να εκτιμηθεί ποιο είδος και ποια ποσότητα μπορεί να ανεχθεί ο ασθενής χωρίς ενοχλήσεις.

Γενικά θα πρέπει να μασάτε πολύ καλά τις τροφές σας και μετά το φαγητό να χαλαρώνετε μερικά λεπτά. Να μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό. Προσπαθήστε να τρώτε μικρά σε ποσότητα γεύματα 3 ή 4 φορές την ημέρα και σε καθορισμένες ώρες. Αποφύγετε τη μεγάλη ποσότητα φαγητού 1 ή 2 φορές, σε άτακτες ώρες της ημέρας. Χρήση σκευασμάτων βιταμινών μπορεί να προστεθεί μετά από ιατρική συμβουλή.

Αν το φαγητό σας φαίνεται άνοστο μπορείτε να του προσθέσετε αλάτι, πιπέρι, βότανα (θα τα αφαιρέσετε μετά την παρασκευή του φαγητού), χυμό τομάτας, λεμόνι, γιαούρτι, ξύδι. Τέλος, μπορείτε να προσθέσετε και ζωμό λαχανικών.

Προσοχή: Αν συμπτώματα δυσκοιλιότητας εμφανιστούν θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Δίαιτα υψηλού υπολείμματος

Η δίαιτα υψηλού υπολείμματος είναι μια δίαιτα που στόχο έχει την αύξηση του όγκου των κοπράνων. Περιέχει κατά κύριο λόγο μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Χρησιμοποιείται κατά βάση στις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και σε άλλες παθήσεις του παχέος εντέρου και του πρωκτού, όπως στην παρουσία εκκολπωμάτων και την αιμορροϊδοπάθεια.

Οι φυτικές ίνες είναι ουσίες που περιέχονται σε πολλά φυτικά προϊόντα. Έχουν την ιδιότητα να μην πέπτωνται και να μην απορροφούνται από το έντερο μας. Άλλες είναι διαλυτές στο νερό και άλλες όχι. Οι πρώτες περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ οι δεύτερες στα δημητριακά και κυρίως στη βρόμη. Οι φυτικές ίνες μπορούν να δώσουν λύση στη δυσκοιλιότητα και στη παρουσία μικρής ποσότητας, σκληρών κοπράνων με την πρόσληψη όμως πάντα άφθονου νερού σε συνδυασμό με τη διατροφή σας.

Όμως η εκτεταμένη χρήση των μη διαλυτών φυτικών ινών των δημητριακών πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αδιαθεσία και κράμπες στην κοιλιά σας. Επομένως οι φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών θα πρέπει να προτιμώνται γενικά. Ο κατάλληλος συνδυασμός φυτικών ινών για κάθε άνθρωπο μπορεί να αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Εφόσον όμως με τις φυτικές ίνες που προσλαμβάνετε με τη διατροφή σας δεν υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, φυτικές ίνες που περιέχονται σε σκευάσματα μπορεί να σας προσφέρουν επιπλέον βοήθεια. Μια τέτοια ικανοποιητική λύση αποτελεί το ψύλλιο.

Δίαιτα ανάκαμψης και ενδυνάμωσης

Ο οργανισμός χάνει μέρος από τη ζωτικότητα του όταν υπάρχουν συγκεκριμένες νόσοι του παχέος εντέρου, (νεοπλάσματα, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου), μετά από επεμβάσεις αφαίρεσης μέρους του εντέρου (κολεκτομές) ή μετά από χημειοθεραπεία.

Πολλές είναι οι φορές επίσης που υπάρχει ανορεξία, αδυναμία, ναυτία, διαφοροποιημένη αίσθηση της γεύσης του φαγητού. Οι καταστάσεις αυτές επιδεινώνουν τη θρέψη και αποδυναμώνουν τον ασθενή.

Έτσι μπορεί να σημειώνεται απώλεια βάρους και αδυναμία πρόσληψης της απαιτούμενης ποσότητας φαγητού που θα προσδώσει τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Αυτά είναι που θα επιτρέψουν τελικά την ενδυνάμωση και τη γρηγορότερη ανάκτηση του σωματικού βάρους και της ζωτικότητας σας.

Εξαιρετικής σημασίας σε αυτή τη φάση λοιπόν είναι μια δίαιτα ενδυνάμωσης που θα επιτρέψει τη γρήγορη ανάκαμψη της δύναμης, της ενέργειας και της ζωντάνιας σας. Μια δίαιτα ενδυνάμωσης είναι υψηλή σε πρωτεΐνες και ενέργεια. Παράλληλα προμηθεύει τον οργανισμό με βασικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ πολύ σημαντική θέση κατέχει η καθημερινή ενυδάτωση με τουλάχιστο 1,5 λίτρο υγρών.

Είναι παράλληλα σημαντική η διατήρηση κάποιας μορφής άσκησης κατά την περίοδο αυτή γιατί οι μύες σας μπορούν εύκολα να γίνουν αδύναμοι. Μια σύντομη διαδρομή με τα πόδια μπορεί να είναι αρκετή.

Επικοινωνήστε μαζί μας προκειμένου να σας δοθούν λεπτομερείς διατροφικές συμβουλές στοχευμένες στις προσωπικές ανάγκες σας!

Κλείστε ραντεβού

Testimonials

 • Φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει στο πρόβλημά μου! Όλα στην ώρα τους! Συστήνεται!

  Νικόλαος Κ.

  Designer
 • Επιστήμονας με ουσιαστική γνώση και κατάρτιση που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη!

  Αγγελικη Ν.

  Designer
 • Εξαιρετικός Γιατρός με “Γ” κεφαλαίο σπανίζει στις μέρες μας.

  Πετρούλα Σ.

  Designer
 • Εξαιρετική συμπεριφορά και επιστημονική ποιότητα!!!

  Διονύσης Σ.

  Designer