Είναι ασφαλής η λαπαροσκόπηση; Πως πραγματοποιείται;
Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στην αντιμετώπιση των νόσων του παχέος εντέρου είναι αρκετά πια διαδεδομένες σε ολόκληρο το Δυτικό κόσμο. Η πλειονότητα των κολεκτομών στις αναπτυγμένες χώρες στη σύγχρονη εποχή πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της λαπαροσκόπησης και της ρομποτικής τεχνολογίας είναι αποδεδειγμένα ισότιμη των αντιστοίχων ανοικτών κολεκτομών. Και αυτό ισχύει για όλες τις νόσους συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η ευρεία διάδοση και καθιέρωση της λαπαροσκόπησης σαν πρώτη επιλογή στην αντιμετώπιση των νόσων του παχέος εντέρου έχει προέλθει από τη σταδιακή αναγνώριση των πλεονεκτημάτων που αυτή παρέχει. Η γρηγορότερη ανάρρωση, ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, η μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και η γρηγορότερη επάνοδος στην καθημερινότητα μετά από μια λαπαροσκοπική κολεκτομή είναι πια κοινή παραδοχή που τη ζούμε καθημερινά. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης εμπλουτίζονται με το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, με πολύ μικρότερες τομές και σίγουρα λιγότερες επιπλοκές.
Η λαπαροσκοπική αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου (κολεκτομή) πραγματοποιείται με τη χρήση κάμερας και εργαλείων που εισέρχονται στην κοιλιά του ασθενούς από 3-4 οπές 0,5-1 εκατοστού. Αφαιρείται το τμήμα του εντέρου που πάσχει και το έντερο ενώνεται ξανά. Το τμήμα του εντέρου που πάσχει το αφαιρούμε από μια τομή περίπου 5 εκατοστών που εντοπίζεται στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς ή στον ομφαλό. Στις τομές γίνεται πλαστική με απορροφήσιμες ραφές προκειμένου να έχουμε πάντα το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Πως επιτυγχάνουμε τη ριζικότητα στον καρκίνο;
Στις περιπτώσεις καρκίνου στο παχύ έντερο δεν αφαιρείται μόνο το τμήμα του εντέρου που πάσχει. Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η αναγκαιότητα αφαίρεσης της ρίζας αυτού του τμήματος που περιλαμβάνει το πέταλο από το οποίο κρέμεται το έντερο (μεσόκολο) καθώς και του συνόλου των λεμφαδένων που εμπεριέχονται σε αυτό. Μέσω αυτών των λεμφαδένων τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να ¨ταξιδέψουν¨ εκτός του εντέρου και να μεταφερθούν σε απομακρυσμένα τμήματα του οργανισμού, π.χ. το ήπαρ και τους πνεύμονες. Η τεχνική αυτή της ριζικής αφαίρεσης του εντέρου σε παρουσία καρκίνου ονομάζεται ολική εκτομή του μεσοκόλου (TME). Η ολική εκτομή του μεσοκόλου επιβάλλεται στην ογκολογική χειρουργική και δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αφού αποτελεί τη ριζικότερη επιλογή.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η ολική εκτομή του μεσοκόλου είναι μια τεχνική που πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους χειρουργούς παχέος εντέρου και μόνο σε περιπτώσεις καρκίνου.
Από το αντίστοιχο κομμάτι του παχέος εντέρου που πρόκειται να αφαιρεθεί λαμβάνει και το όνομα της τελικά κάθε κολεκτομή.
Δεξιά κολεκτομή:

Στη δεξιά κολεκτομή αφαιρείται το δεξιό τμήμα του παχέος εντέρου (τυφλό, ανιόν κόλο και δεξιό τμήμα του εγκαρσίου κόλου). Το λεπτό έντερο έρχεται και επανασυνδέεται στο εγκάρσιο κόλο. Πραγματοποιείται σε περιπτώσεις όγκων, φλεγμονωδών νόσων ή εκκολπωμάτων στην περιοχή.
Αριστερή κολεκτομή:

Στην αριστερή κολεκτομή αφαιρείται το αριστερό τμήμα του παχέος εντέρου δηλαδή το αριστερό τμήμα του εγκαρσίου κόλου και το κατιόν κόλο Το παχύ έντερο επανασυνδέεται. Πραγματοποιείται πολύ σπάνια, σε περιπτώσεις όγκων στην περιοχή.
Σιγμοειδεκτομή:

Στη σιγμοειδεκτομή αφαιρείται το σιγμοειδές κόλο και αρκετές φορές το ανώτερο τμήμα του ορθού. Στη χαμηλή πρόσθια εκτομή εκτέμνεται και το μεγαλύτερο κομμάτι του ορθού. Το παχύ έντερο επανασυνδέεται. Πραγματοποιείται πολύ συχνά σε περιπτώσεις εκκολπωμάτων, όγκων στην περιοχή αλλά και φλεγμονωδών νόσων.
Κοιλιοπερινεϊκή εκτομή:

Στην κοιλιοπερινεϊκή εκτομή αφαιρείται το ορθό και ο πρωκτός. Δεν είναι δυνατή η επανασύνδεση του εντέρου και δημιουργείται μόνιμη στομία. Πραγματοποιείται σε περιπτώσεις όγκων του κατώτερου τμήματος του ορθού και του πρωκτού.