Συχνότερες Παθήσεις του Πρωκτού: Αιμορροΐδες

Ποιους αφορούν και πως αντιμετωπίζονται;

Καθώς παρατηρούμε εσωτερικά το τελικό τμήμα του εντέρου μας, τον πρωκτό, υπάρχει πιο χαλαρός και φυσικά διογκωμένος ιστός. Αυτός μας βοηθά στο να υπάρχει εγκράτεια και να κλείνει φυσικά ο χώρος του πρωκτού, ώστε να μην διαρρέει κοπρανώδες περιεχόμενο ή υγρά προς τα έξω.Όταν αυτές οι φυσικές διογκώσεις μεγαλώνουν πολύ και πρήζονται, προβάλλουν προς τα έξω και προκαλούν αιμορραγία, τότε πρόκειται για τις αιμορροΐδες. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 3 ανθρώπους πάσχει από αιμορροΐδες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου μπορεί να ταλαιπωρούνται από αυτές.

Πολλά συμπτώματα αποδίδονται στην παρουσία τους: πόνος, αιμορραγία, φαγούρα, αίσθημα ατελούς κένωσης, κακή υγιεινή της περιοχής. αιμορροιδες

Δεν γνωρίζουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι κάνουν αιμορροΐδες και κάποιοι άλλοι όχι, κάποιοι έχουν συμπτώματα και κάποιοι όχι. Σίγουρα όμως υπάρχει μια συσχέτιση με τη δυσκοιλιότητα. Παρατηρούμε δηλαδή να δημιουργούνται πολύ πιο συχνά σε άτομα με δυσκοιλιότητα και όταν υπάρξει δυσκοιλιότητα σε ανθρώπους με αιμορροΐδες τότε να αρχίζουν οι αιμορροΐδες να προκαλούν προβλήματα.

Επίσης πιο συχνά βρίσκεται να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση καθώς τα μέλη κάποιων οικογενειών πάσχουν πιο συχνά. Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση τέλος που προκαλεί αιμορροΐδες ή επιδείνωση τους όταν αυτές είναι ήδη παρούσες. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειωθούν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές αλοιφές που εφαρμόζονται τοπικά και βοηθούν να απαλυνθεί ο τοπικός πόνος. Επίσης τα παυσίπονα θα βοηθήσουν στον ίδιο στόχο. Η σαφής βελτίωση όμως των συμπτωμάτων καθώς και η αποτροπή της επανεμφάνισης τους θα έρθει μέσω της καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας.

Η υγιεινή της περιοχής του πρωκτού επίσης είναι πολύ σημαντική. Ο καθαρισμός της περιοχής μετά τη κένωση με τη χρήση χλιαρού νερού χωρίς κάποιο σαπούνι θα βοηθήσει αρκετά.

Ποια είναι η θεραπεία για τις αιμορροΐδες;

Η ουσιαστική όμως θεραπεία προέρχεται μέσα από πληθώρα τακτικών. Η τοποθέτηση ειδικών δακτυλίων και η έγχυση σκληρυντικών ουσιών θα βοηθήσει σε μικρού μεγέθους αιμορροΐδες. Και στις δύο περιπτώσεις με αυτές τις τακτικές προκαλούμε νέκρωση τους σε μικρό χρονικό διάστημα. Η ευκολία, η μη απαίτηση αναισθησίας και η διενέργεια τους στο ιατρείο είναι τα πλεονεκτήματα των 2 αυτών μεθόδων. Το μεγάλο ποσοστό επανεμφάνισης τους είναι το βασικό μειονέκτημα των μεθόδων αυτών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας και τη μικρότερη πιθανότητα επανεμφάνισης των αιμορροΐδων έχουμε όμως με τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου μπορούμε να αφαιρέσουμε τις αιμορροΐδες, να σταματήσουμε την αιμάτωση τους με τη βοήθεια υπερήχων (HAL-RAR) και να της καυτηριάσουμε με τη χρήση Laser. Σε όλες τις περιπτώσεις ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. H επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες σας μετά το χειρουργείο θα είναι σε περίπου 3-5 ημέρες και θα επέλθει πλήρης επούλωση της περιοχής μετά περίπου 2 εβδομάδες. Ο ήπιος πόνος είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα που καταπολεμάται όμως με παυσίπονα.

Κλείστε ραντεβού

Testimonials

 • Φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει στο πρόβλημά μου! Όλα στην ώρα τους! Συστήνεται!

  Νικόλαος Κ.

  Designer
 • Επιστήμονας με ουσιαστική γνώση και κατάρτιση που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη!

  Αγγελικη Ν.

  Designer
 • Εξαιρετικός Γιατρός με “Γ” κεφαλαίο σπανίζει στις μέρες μας.

  Πετρούλα Σ.

  Designer
 • Εξαιρετική συμπεριφορά και επιστημονική ποιότητα!!!

  Διονύσης Σ.

  Designer

Pυθμίσεις προτιμήσεων απορρήτου

  Υποχρεωτικά

  GDPR,wordpress

  Προγράμματα

  _ga, _gat