Συχνότερες Παθήσεις του Πρωκτού: Αιμορροΐδες

Τι είναι και ποιους αφορούν οι αιμορροΐδες;

Αν παρατηρήσουμε το τελικό τμήμα του εντέρου μας, τον πρωκτό, διακρίνουμε έναν πιο χαλαρό και φυσικά διογκωμένο ιστό – δέρμα. Αυτός ο ιστός μας βοηθά στο να υπάρχει εγκράτεια και να κλείνει φυσικά ο χώρος του πρωκτού. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται η διαρροή κοπράνων ή υγρών προς τα έξω.

Όταν αυτές οι φυσικές διογκώσεις μεγαλώσουν πολύ και πρηστούν τότε πρόκειται για τις αιμορροΐδες. Οι αιμορροΐδες μπορεί να προβάλλουν προς τα έξω, να εμφανίζονται ή να εξαφανίζονται, να είναι σκληρές ή μαλακές, να προκαλούν αιμορραγία ή και όχι. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 3 ανθρώπους πάσχει από αιμορροΐδες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου μπορεί να ταλαιπωρούνται πολλά χρόνια από αυτές.

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι αιμορροΐδες;

Πολλά είναι τα συμπτώματα που αποδίδονται στην παρουσία τους:

αιμορροιδες

 

-πόνος

-αιμορραγία

-φαγούρα

-αίσθημα ατελούς κένωσης

-κακή υγιεινή της περιοχής

Πως προκαλούνται και πως τις αντιμετωπίζω;

 

Δεν γνωρίζουμε γιατί κάποιοι άνθρωποι κάνουν αιμορροΐδες και κάποιοι άλλοι όχι, κάποιοι έχουν συμπτώματα και κάποιοι άλλοι όχι. Έχουμε καταλήξει όμως ότι υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση με τη δυσκοιλιότητα και τις συνήθειες κένωσης του καθένα μας. Έχουμε παρατηρήσει δηλαδή να δημιουργούνται πολύ πιο συχνά σε άτομα με δυσκοιλιότητα και όταν υπάρξει δυσκοιλιότητα σε ανθρώπους με αιμορροΐδες τότε να αρχίζουν να προκαλούνται προβλήματα, όπως πόνος και αιμορραγία.

Πολύ συχνά επίσης βρίσκεται να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, καθώς τα μέλη κάποιων οικογενειών πάσχουν από αιμορροΐδοπάθεια πολύ πιο συχνά. Η εγκυμοσύνη στο γυναικείο πληθυσμό είναι τέλος μια κατάσταση που δημιουργεί αιμορροΐδες ή μεγάλη επιδείνωση τους όταν αυτές είναι ήδη παρούσες.

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειωθούν τα συμπτώματα που προκαλούν οι αιμορροΐδες. Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές αλοιφές και σκευάσματα που εφαρμόζονται τοπικά και βοηθούν να

απαλυνθούν τα βασανιστικά ενοχλήματα και ο έντονος πόνος. Επίσης τα παυσίπονα από το στόμα θα βοηθήσουν στην ίδια κατεύθυνση.

Η σαφής βελτίωση μακροχρόνια όμως των συμπτωμάτων καθώς και η αποτροπή της επανεμφάνισης τους θα έρθει μέσω της καταπολέμησης της δυσκοιλιότητας.

Η υγιεινή της περιοχής του πρωκτού επίσης είναι πολύ σημαντική. Ο καθαρισμός της περιοχής μετά τη κένωση με τη χρήση άφθονου χλιαρού νερού θα βοηθήσει αρκετά

 

 

Ποια είναι η θεραπεία για τις αιμορροΐδες;

Η ουσιαστική και μόνιμη θεραπεία των αιμορροΐδων προέρχεται μέσα από τη χειρουργική αντιμετώπιση τους. Τη σύγχρονη εποχή νεότερες τεχνικές με την τεχνολογία Laser προσφέρει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και μικρή πιθανότητα επανεμφάνισης τους. Ο καυτηριασμός των αιμορροΐδων με τη χρήση του Laser πραγματοποιείται από το Δρ Δημήτριο Τσάμη σε όλους τους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αυτή τη νόσο. Γίνεται υπό γενική αναισθησία και ο ασθενής απαλλαγμένος από τα συμπτώματα του επανέρχεται στο σπίτι και τις δραστηριότητες του από την ίδια κιόλας ημέρα.

Εναλλακτικές χειρουργικές τακτικές αντιμετώπισης των αιμορροΐδων αποτελούν η διακοπή την αιμάτωσης τους με τη βοήθεια υπερήχων (HAL-RAR) και η χειρουργική απαγγείωση και αφαίρεση τους με εξίσου καλά αποτελέσματα. Πριν ή μετά το χειρουργείο δεν απαιτούνται αλλαγές στο διαιτολόγιο ενώ ήπιες ενοχλήσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν καταπολεμούνται εύκολα με απλά παυσίπονα.

Κλείστε ραντεβού

Testimonials

 • Φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει στο πρόβλημά μου! Όλα στην ώρα τους! Συστήνεται!

  Νικόλαος Κ.

  Designer
 • Επιστήμονας με ουσιαστική γνώση και κατάρτιση που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη!

  Αγγελικη Ν.

  Designer
 • Εξαιρετικός Γιατρός με “Γ” κεφαλαίο σπανίζει στις μέρες μας.

  Πετρούλα Σ.

  Designer
 • Εξαιρετική συμπεριφορά και επιστημονική ποιότητα!!!

  Διονύσης Σ.

  Designer