Συχνότερες Παθήσεις του Πρωκτού: Ραγάδες

Τι είναι η ραγάδα στον πρωκτό;

Οι ραγάδες πρωκτού δεν είναι κάτι άλλο από μια μικρές σχισμές-έλκη στο χείλος του. Χαρακτηριστικό αυτών των μικρών σχισμών αποτελεί ο πολύ έντονος πόνος κατά την κένωση που διαρκεί αρκετή ώρα μετά από αυτή. Ο πόνος είναι τόσο έντονος που ο ασθενής συστηματικά “φοβάται” την κένωση. Μικρή ποσότητα αίματος μπορεί επίσης να είναι παρούσα.

Ποιους αφορούν οι ραγάδες του πρωκτού;

Η ραγάδα του πρωκτού μπορεί να συμβεί σε όλους τους ανθρώπους. Πιο συχνά συμβαίνει σε νέους ανθρώπους με παρουσία μη ομαλών κενώσεων. Η δυσκοιλιότητα και το πέρασμα σκληρών κοπράνων ή οι πολύ συχνές και υδαρείς κενώσεις φαίνεται πολλές φορές να την προκαλούν.

Ποια είναι η θεραπεία για τις ραγάδες πρωκτού;

Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του έντονου σπασμού στην περιοχή (λόγω του πόνου) και η επιτάχυνση της επούλωσης.

Η θεραπεία λοιπόν αρχικά αυτής της πολύ επίπονης κατάστασης στον πρωκτό γίνεται με χρήση τοπικά αλοιφής τρινιτρικής γλυκερίνης. Η διάρκεια της θεραπείας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 εβδομάδες. Η χρήση μαλακτικών των κοπράνων την ίδια χρονική περίοδο θα καταστήσει πιο μαλακά τα κόπρανα, με αποτέλεσμα να διέρχονται από το σημείο της σχισμής χωρίς μεγάλη προσπάθεια και χωρίς να προκαλούν πόνο και περαιτέρω τραυματισμούς.

Εφόσον δεν επιτευχθεί επούλωση μετά την πάροδο περίπου 2 εβδομάδων με την παραπάνω μέθοδο, εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας θα απαιτηθούν.

Ικανοποιητική χαλάρωση και επούλωση της ραγάδος μπορεί να πραγματοποιηθεί με την έγχυση τοξίνης αλλαντοϊνης (Botox) στην περιοχή. Το φάρμακο αυτό προκαλεί παράλυση του σφιγκτήρα, μειώνει το σπασμό και ευνοεί τελικά την επούλωση. Η δράση του είναι παροδική και διαρκεί περίπου 4-6 μήνες, χρονικό διάστημα επαρκές για να επιτευχθεί η ίαση. Η έγχυση γίνεται υπό γενική αναισθησία και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα ενοχλήματα μετά.

 

Είναι αναγκαίο το χειρουργείο;

Το χειρουργείο θα είναι η τελευταία μας λύση εφόσον όλες οι παραπάνω μέθοδοι αποτύχουν. Η χειρουργική διατομή του έσω σφιγκτήρα (έσω σφιγκτηροτομή) προκαλεί σε πολύ μεγάλο βαθμό λύση στο επίπονο αυτό πρόβλημα. Εφικτή επιπλέον στον ίδιο χρόνο είναι η αφαίρεση της περιοχής του έλκους-σχισμής και τοποθέτηση στην περιοχή υγιούς ιστού από γειτονική περιοχή. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του και στις δραστηριότητες του την ίδια ημέρα.

Κλείστε ραντεβού

Testimonials

 • Φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει στο πρόβλημά μου! Όλα στην ώρα τους! Συστήνεται!

  Νικόλαος Κ.

  Designer
 • Επιστήμονας με ουσιαστική γνώση και κατάρτιση που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη!

  Αγγελικη Ν.

  Designer
 • Εξαιρετικός Γιατρός με “Γ” κεφαλαίο σπανίζει στις μέρες μας.

  Πετρούλα Σ.

  Designer
 • Εξαιρετική συμπεριφορά και επιστημονική ποιότητα!!!

  Διονύσης Σ.

  Designer