Συχνότερες Παθήσεις του Πρωκτού: Συρίγγιο & Αποστήματα

Τι είναι και ποιους αφορούν;

Το συρίγγιο και το απόστημα στην περιοχή του πρωκτού είναι δύο από τις πιο κοινές παθολογίες της περιοχής. Αφορούν εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες και ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Το απόστημα είναι η συλλογή πύου σε εντοπισμένο σημείο γύρω από τον πρωκτό. Προκαλείται μετά την απόφραξη αδένων που υπάρχουν περιμετρικά στον πρωκτό από κοπρανώδες και άλλου είδους υλικό. Αποτέλεσμα της απόφραξης είναι η ανάπτυξη μικροβίων και η δημιουργία πύου.

Το περιπρωκτικό απόστημα εμφανίζεται με ερυθρότητα της περιοχής και έντονο πόνο. Πολλές είναι οι φορές όπου υπάρχει μόνο ενόχληση στον πρωκτό, χωρίς εμφανή την ερυθρότητα σε κάποιο εξωτερικό σημείο ενώ δεν είναι σπάνιο να εμφανιστεί πυρετός.

συρίγγια

Ποια είναι η θεραπεία του αποστήματος;

Η θεραπεία του αποστήματος είναι η χειρουργική διάνοιξη του ώστε να απομακρυνθεί όλο το πύο και στη συνέχεια να επουλωθεί σταδιακά. Αντιβιοτική αγωγή επίσης θα ακολουθηθεί για μερικές ημέρες. Την επέμβαση αυτή την πραγματοποιούμε συνήθως στο ιατρείο, ενώ τα εκτεταμένα αποστήματα θα απαιτήσουν επέμβαση στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.

 

Εφόσον υπάρχει απόστημα στην περιοχή και δεν θεραπευτεί, αναζητώντας διέξοδο το πύον δημιουργεί ένα κανάλι προς το δέρμα, από το οποίο και αποβάλλεται. Με αυτό τον τρόπο γεννάται το περιπρωκτικό συρίγγιο. Το πύον σταδιακά μπορεί να εξαφανιστεί αλλά θα παραμείνει μια διαδρομή που θα ξεκινά από το εσωτερικό του ορθού και θα κατευθύνεται στο δέρμα. Συνήθως υγρά και κοπρανώδες υλικό περνάνε κατά περιόδους από αυτό το κανάλι. Αποτέλεσμα είναι η έλλειψη καθαριότητας και το συνεχές λέρωμα του εσωρούχου όπως και η συνεχής παρουσία ερυθρότητας και φλεγμονής στην περιοχή του πρωκτού.

 

Ποια είναι η θεραπεία του συριγγίου;

Η θεραπεία του συριγγίου είναι περισσότερο περίπλοκη, καθώς τα συρίγγια δεν ακολουθούν συνήθως μια ευθεία οδό, αλλά μια λοξή πορεία ή μια πορεία με γωνιώσεις και διακλαδώσεις. Συχνά μπορεί να κατευθύνονται και από την εξωτερική πλευρά των σφιγκτήρων. Πολύ σημαντικό είναι πριν το χειρουργείο να εκτιμηθεί η ακριβής πορεία του συριγγίου και αυτό πραγματοποιείται με μαγνητική τομογραφία (MRI) ή με ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (ΕUS).

Η θεραπεία ενός “απλού” συριγγίου που δεν περιλαμβάνει τους σφιγκτήρες είναι η αφαίρεση του, η διάνοιξη του και ο καθαρισμός του. Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι και στις δραστηριότητες του άμεσα. Ο χρόνος επούλωσης δεν ξεπερνά τη μια εβδομάδα. Παυσίπονη αγωγή χορηγείται μετά την επέμβαση, ενώ ο καθαρισμός της περιοχής με τρεχούμενο νερό και σαπούνι μπορεί να πραγματοποιηθεί από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Εφόσον όμως το συρίγγιο έχει μια περίπλοκη διαδρομή ή στην περίπτωση που περιλαμβάνει το σφιγκτήρα, διαφορετικές στρατηγικές πρέπει να ακολουθηθούν. Μια σύγχρονη και αρκετά διαδεδομένη μέθοδος είναι η τεχνολογία του Laser όπου μπορούμε να καυτηριάσουμε ανώδυνα το συρίγγιο, συγκλίνοντας το. Σε άλλες περιπτώσεις τοποθετούμε ένα ράμμα στη διαδρομή του συριγγίου και το αφήνουμε εκεί για να μειώσει τη φλεγμονή της περιοχής και να περιορίσει τα ενοχλήματα (seton). Εναλλακτικά, πραγματοποιούμε διακοπή – σύγκλειση της πορείας του συριγγίου και μετάθεση υγιούς ιστού στην περιοχή (επέμβαση LIFT).

Όλες αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται υπό γενική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι και στις συνήθεις δραστηριότητες του την ίδια ημέρα .

Σε κάθε περίπτωση, πρώτο βήμα αποτελεί η άμεση επικοινωνία με το γιατρό για μία ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και ένα προσαρμοσμένο πλάνο θεραπείας.

 

Κλείστε ραντεβού

Testimonials

 • Φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει στο πρόβλημά μου! Όλα στην ώρα τους! Συστήνεται!

  Νικόλαος Κ.

  Designer
 • Επιστήμονας με ουσιαστική γνώση και κατάρτιση που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη!

  Αγγελικη Ν.

  Designer
 • Εξαιρετικός Γιατρός με “Γ” κεφαλαίο σπανίζει στις μέρες μας.

  Πετρούλα Σ.

  Designer
 • Εξαιρετική συμπεριφορά και επιστημονική ποιότητα!!!

  Διονύσης Σ.

  Designer