Πρακτικές Συμβουλές σε Ορθοπρωκτικά Προβλήματα

-Έχω αιμορραγία;

ραγαδες

Η αιμορραγία κατά τις κενώσεις μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Οι αιτίες μπορεί να κυμαίνονται από έναν απλό ερεθισμό στην περιοχή του πρωκτού έως την παρουσία κάποιου νεοπλάσματος στο παχύ έντερο. Η ιατρική εξέταση θα προσδιορίσει την αιτία της αιμορραγίας και την ενδεδειγμένη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση όμως μια ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου θα πρέπει να πραγματοποιείται ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος νεοπλάσματος.

 

 

Προσοχή!

Μια οποιαδήποτε αιμορραγία θα πρέπει να σας κινητοποιήσει για αναζήτηση ιατρικής συμβουλής και όχι μόνο μια μεγάλη αιμορραγία!

 

 

 

Προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στη μικροσκοπική αιμορραγία, η οποία δεν είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού. Κάνει την εμφάνιση της με αδυναμία και κόπωση, συνέπειες της αναιμίας που προκαλείται. Και σε αυτή την περίπτωση η κολονοσκόπηση και η γαστροσκόπηση θα πρέπει να γίνονται χωρίς καθυστέρηση. Η παροχή σκευασμάτων σιδήρου και βιταμινών δεν θα αποκαταστήσει τη διαταραχή και δεν θα αποκαλύψει την αιτία σε καμία περίπτωση.

-Έχω πόνο;

Ο πόνος στην περιοχή του πρωκτού μπορεί να έχει τη βάση του σε μια σειρά από αιτίες και παθολογίες της περιοχής. Η ιατρική εξέταση και εδώ μπορεί να αποκαλύψει την αιτία. Μερικές φορές ο έντονος πόνος δεν επιτρέπει την εξέταση της περιοχής. Σε αυτές τις περιπτώσεις μια εξέταση υπό αναισθησία θα αποκαλύψει την αιτία (Παθήσεις του πρωκτού). Η χρήση παυσίπονων και αλοιφών τοπικά στην περιοχή χωρίς την ιατρική σύσταση μπορεί να καλύψει μια επικίνδυνη κατάσταση ή μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα σας. Μην καταφεύγετε σε τέτοιες πρακτικές.

-Έχω φαγούρα, ευαισθησία, ερεθισμό;

Η φαγούρα στην περιοχή του πρωκτού είναι μια από τις συχνότερες ενοχλήσεις της περιοχής. Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες και καταστάσεις στο δέρμα που την προκαλούν, όπως η αιμορροϊδοπάθεια. Η πιο κοινή αιτία όμως είναι μια μικρή διαρροή κοπράνων ή βλέννας τα οποία και ερεθίζουν το δέρμα της περιοχής, προκαλώντας το αίσθημα της φαγούρας. Σε κάθε περίπτωση η ιατρική εξέταση θα σας δώσει απαντήσεις για την αιτία του συμπτώματος. Μην χρησιμοποιείτε από μόνος/η σας κρέμες, σκόνες, αλοιφές παρά μόνο μετά από τη συμβουλή μας.

Η απαλλαγή από αυτό το σύμπτωμα μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην υγιεινή της περιοχής. Μετά από κάθε κένωση θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός της περιοχής με άφθονο τρεχούμενο νερό, συνήθως χλιαρό. Η χρήση του ντους μπορεί να αποδειχθεί ως η πιο εύκολη χρήση. Προσοχή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαπούνι περισσότερες από μια φορά στις 3 ημέρες καθώς και σαπούνια με αρωματικά ή αποσμητικά. Καλό στέγνωμα της περιοχής μετά τον καθαρισμό χωρίς τρίψιμο επίσης είναι σημαντικό. Η υγρασία θα ευνοήσει την ανάπτυξη μυκήτων. Εναλλακτικά μετά την κένωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί υγρό μαλακό χαρτί υγείας.

Εφόσον υπάρχει μικρή διαρροή και υπολείμματα μετά την κένωση για να αποφευχθεί η μετέπειτα διαρροή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαμβακερό κομμάτι υφάσματος με το οποίο θα καθαρίσετε το εσωτερικό του πρωκτού. Επίσης ένα πολύ μικρό κομμάτι υφάσματος μπορεί να αφεθεί εντός του πρωκτού. Εφόσον δεν έχετε δυσκοιλιότητα δοκιμάστε μια δίαιτα χαμηλού υπολείμματος για να περιοριστεί η διαφυγή κοπράνων.

Προσπαθήστε να αποφύγετε το ξύσιμο της περιοχής. Αν δεν μπορείτε να το αντέξετε ξύστε ελαφρά την περιοχή έξω από τα ρούχα. Αλλάξτε τα εσώρουχα σας καθημερινά. Χρησιμοποιήστε μαλακά και άνετα βαμβακερά εσώρουχα. Πλύνετε τα εσώρουχα σας με μη βιολογικό απορρυπαντικό και ξεπλύνετε στο τέλος πολύ καλά ώστε να μην παραμείνουν υπολείμματα του απορρυπαντικού. Αποφύγετε το πολύωρο κάθισμα και μην φοράτε στενά παντελόνια ή καλσόν. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά, γιατί πολλές φορές επιδεινώνουν τη φαγούρα.

-Έχω ακράτεια;

Ακράτεια παρατηρείται όταν μικρή ποσότητα κοπράνων παγιδεύεται στον πρωκτικό αυλό μετά το τέλος της κένωσης και λίγο αργότερα εξέρχονται. Μπορεί να εμφανιστεί ακράτεια αυτόματα ή μετά από άσκηση ή άρση βάρους ή μαζί με το πέρασμα αερίων. Η ακράτεια είναι μια κατάσταση που αφορά συνήθως τους ηλικιωμένους. Δεν είναι όμως σπάνια η παρουσία της σε νέες γυναίκες μετά από τραυματισμούς της περιοχής κατά τον τοκετό (Παθήσεις του πρωκτού).

Υπάρχουν πολλών ειδών μύες στην περιοχή του πρωκτού που πιθανόν να έχουν υποστεί κάκωση ή να έχουν αποδυναμωθεί σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας και υπερβολικής προσπάθειας. Μπορείτε να εφαρμόσετε ειδικές ασκήσεις για να ενδυναμώσετε τους μύες της περιοχής και να βελτιώσετε σημαντικά τη λειτουργία τους.

Χρειάζεται χρόνος για την ενδυνάμωση της περιοχής. Μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες για να φτάσετε στο μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Μπορείτε να κάνετε τις ασκήσεις σας οπουδήποτε είστε και κανείς δεν χρειάζεται να ξέρει τι κάνετε.Χρησιμοποιείστε τους σφιγκτήρες σας όταν τους χρειαστείτε, π.χ. όταν επίκειται ακράτεια.Ελέγξτε το σωματικό σας βάρος. Χάστε βάρος αν μπορείτε. Σίγουρα θα βοηθήσει πολύ. Εκκενώστε όσο καλύτερα μπορείτε το έντερο σας. Μην βιάζεστε να φύγετε από την τουαλέτα. Κάντε μετά το τέλος της κένωσης ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ένα υπόθετο στο τέλος της κένωσης μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη εκκένωση του ορθού. Αλλάξτε τη διατροφή σας. Μια δίαιτα χαμηλού υπολείμματος μπορεί να βοηθήσει.

Επικοινωνήστε μαζί μας ώστε να εξακριβώσουμε την αιτία της ακράτειας, να σας κατατοπίσουμε με τις ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και να σας εκπαιδεύσουμε σε αυτές. Θα σας προτείνουμε τέλος την ενδεδειγμένη χειρουργική παρέμβαση, εάν απαιτείται, για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

Σε κάθε πρόβλημα και προβληματισμό σας είμαστε στη διάθεση σας να διαπιστώσουμε την αιτία, να σας συμβουλεύσουμε την κατάλληλη αγωγή και να σας προτείνουμε την κατάλληλη θεραπεία!

Κλείστε ραντεβού

Testimonials

 • Φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει στο πρόβλημά μου! Όλα στην ώρα τους! Συστήνεται!

  Νικόλαος Κ.

  Designer
 • Επιστήμονας με ουσιαστική γνώση και κατάρτιση που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη!

  Αγγελικη Ν.

  Designer
 • Εξαιρετικός Γιατρός με “Γ” κεφαλαίο σπανίζει στις μέρες μας.

  Πετρούλα Σ.

  Designer
 • Εξαιρετική συμπεριφορά και επιστημονική ποιότητα!!!

  Διονύσης Σ.

  Designer