Συμβουλές για τη Δυσκοιλιότητα

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του ο άνθρωπος στις δυτικές κοινωνίες και στην Ελλάδα. Κύριες αιτίες της είναι η καθιστική ζωή, το “γρήγορο” φαγητό και το καθημερινό άγχος.

Βιασύνη

Μην βιάζεστε. Περίπου 30 λεπτά μετά το γεύμα είναι η περισσότερο πιθανή στιγμή για να δουλέψει το έντερο σας. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει ένα εσωτερικό αντανακλαστικό στον άνθρωπο που καλείται γαστρο-κολικό αντανακλαστικό.

Προγραμματισμός

Η ενέργεια του εντέρου συνήθως ανταποκρίνεται καλά σε μια καθιερωμένη συνήθεια και προγραμματισμό στο φαγητό. Τα άτακτα χρονικά γεύματα δεν ευνοούν την καλή λειτουργία του εντέρου.

Στάση σώματος

Καθίστε στην τουαλέτα 5 με 7 λεπτά και όχι περισσότερο. Θα πρέπει σε αυτή την περίοδο να μην είστε αγχωμένος/η και να μην βιάζεστε. Η σωστή στάση του σώματος είναι ουσιώδους σημασίας. Στο πλαϊνό σχήμα παρουσιάζεται η σωστή στάση που θα πρέπει να λαμβάνετε. Ακολουθήστε τα 4 βήματα σωστά.

δυσκοιλιότητα

Άθληση

Η άσκηση και τα αθλήματα συνήθως βελτιώνουν τις συνήθειες του εντέρου σε πολλούς ανθρώπους. Βάλτε στη ζωή σας την άσκηση, ειδικά όσοι διατηρούν καθιστική ζωή. Έστω και το λίγο περπάτημα σε καθημερινή βάση μπορεί να κάνει διαφορά.

Γεύματα

Όπως είπαμε η λήψη φαγητού σε καθορισμένες χρονικές στιγμές καθημερινά αποτελεί καλό ερέθισμα για τη λειτουργία του εντέρου. Η παράλειψη γευμάτων και η λήψη τροφής άτακτα κατά τη διάρκεια της ημέρας θα επιδεινώσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Το πρωινό έχει ιδιαίτερη σημασία και δεν θα πρέπει να παραλείπεται.

Υγρά

Πίνετε άφθονο νερό και υγρά. Δοκιμάστε να πιείτε 8 έως 10 ποτήρια υγρά την ημέρα. Πολύ μεγαλύτερη ποσότητα υγρών όμως μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και δεν θα βοηθήσει περαιτέρω στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας. Η μεγάλη ποσότητα ροφημάτων και σκευασμάτων με καφεΐνη, όπως καφές, τσάι, κόκα-κόλα καθώς και το αλκοόλ δεν θα βοηθήσουν επίσης το θέμα της δυσκοιλιότητας αφού προξενούν στον οργανισμό σημαντική αφυδάτωση.

Τροφές

Οι φυτικές ίνες είναι ουσιώδους σημασίας για τη λύση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αρκετές ποσότητες από φυτικές ίνες και θα πρέπει να προστεθούν στο διαιτολόγιο σας. Φυτικές ίνες επίσης περιέχουν τα δημητριακά. Όμως η χρήση των φυτικών ινών των δημητριακών επειδή είναι μη διαλυτές, πολλές φορές μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αδιαθεσία και κράμπες στην κοιλιά σας. Επομένως οι φυτικές ίνες των φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να προτιμώνται. Διαβάστε περαιτέρω για διαιτητικές συμβουλές.

Καθαρτικά

Προσοχή τέλος θα πρέπει να δίνεται στη χρήση των καθαρτικών. Πολλές φορές γίνεται αδρά χρήση μεγάλης ποσότητας ή διαφορετικού είδους καθαρτικών. Μια τέτοια κακή χρήση μπορεί να εξουθενώσει το έντερο σας και να επιφέρει προβλήματα, όπως κωλικούς πόνους, φούσκωμα, μετεωρισμό και επιδείνωση της δυσκοιλιότητας. Για τους λόγους αυτούς η χρήση καθαρτικών στη δυσκοιλιότητα θα πρέπει να γίνεται με φειδώ!

Κρατείστε το παρακάτω ημερολόγιο και  επικοινωνήστε μαζί μας!

Κλείστε ραντεβού

Testimonials

 • Φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει στο πρόβλημά μου! Όλα στην ώρα τους! Συστήνεται!

  Νικόλαος Κ.

  Designer
 • Επιστήμονας με ουσιαστική γνώση και κατάρτιση που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη!

  Αγγελικη Ν.

  Designer
 • Εξαιρετικός Γιατρός με “Γ” κεφαλαίο σπανίζει στις μέρες μας.

  Πετρούλα Σ.

  Designer
 • Εξαιρετική συμπεριφορά και επιστημονική ποιότητα!!!

  Διονύσης Σ.

  Designer