Γρήγορη ανάρρωση μετά το χειρουργείο; ERAS

13 Ιουλίου 2018

Blog

Μετά από μια μεγάλη επέμβαση υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι που ακολουθούνται και στόχο έχουν την γρηγορότερη αποκατάσταση του ασθενούς, τη γρηγορότερη επάνοδο του στην καθημερινότητα και την πρώιμη έξοδο του από το νοσοκομείο. Η πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδος είναι η ERAS.

Τί είναι η μέθοδος ERAS;

Η ERAS (enhanced recovery after surgery) έχει σχεδιαστεί και βασίζεται πάνω σε ασφαλείς μεθόδους αρκετά διαφορετικούς που ακολουθούνται παραδοσιακά από την κλασική χειρουργική.

Η ERAS ξεκινά πριν το χειρουργείο και στόχο έχει την κατάλληλη προετοιμασία του ασθενούς για την επακόλουθη μεγάλη επέμβαση. Στη συνέχεια στο χειρουργείο ακολουθούνται ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι που μειώνουν δραστικά το τραύμα και την κακοποίηση των ιστών. Τέτοιες είναι η χειρουργική της ¨μιας οπής¨ και η λαπαροσκοπική χειρουργική.

Τι να γνωρίζω μετά το χειρουργείο;

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής μας δεν φέρει καθετήρες και “σωληνάκια” (εκτός από ειδικές περιπτώσεις), ενώ κινητοποιείται άμεσα και σιτίζεται άμεσα. Δεν ευνοούνται η τοποθέτηση καθετήρων που καθηλώνουν τον ασθενή στο κρεβάτι και δεν είναι επιθυμητή η παρατεταμένη νηστεία που τελικά καταφέρνει να εξουθενώσει τον ασθενή μας.

Ο ασθενής καλύπτεται με την κατάλληλη ενδοφλέβια αγωγή (αντιβιοτικά & αναλγητικά) και παραμένει στο νοσοκομείο ώσπου να καταφέρει μόνος του να σιτίζεται και να κινητοποιείται. Στο σπίτι πια συνεχίζει την αγωγή του και τίθεται σε τακτική παρακολούθηση από τη χειρουργική μας ομάδα.

Η ERAS είναι μια ασφαλής τεχνική που στόχο έχει τη μείωση κατά 30% του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο και κατά 50% των μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με την παρατεταμένη ασιτία και καθήλωση στο νοσοκομειακό κρεβάτι, όπως είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες ενημερωθείτε από την ERAS society

Κλείστε ραντεβού

Testimonials

 • Φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει στο πρόβλημά μου! Όλα στην ώρα τους! Συστήνεται!

  Νικόλαος Κ.

  Designer
 • Επιστήμονας με ουσιαστική γνώση και κατάρτιση που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη!

  Αγγελικη Ν.

  Designer
 • Εξαιρετικός Γιατρός με “Γ” κεφαλαίο σπανίζει στις μέρες μας.

  Πετρούλα Σ.

  Designer
 • Εξαιρετική συμπεριφορά και επιστημονική ποιότητα!!!

  Διονύσης Σ.

  Designer