Πηγαίνοντας στο Σπίτι Μετά από μια Μεγάλη Επέμβαση Κοιλιάς

10 Δεκεμβρίου 2018

Blog

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, αντιδρά διαφορετικά και αναρρώνει διαφορετικά μετά από μια επέμβαση κοιλιάς. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε μερικές πρακτικές συμβουλές κατά την επάνοδο στο σπίτι μετά από μια μεγάλη επέμβαση κοιλίας, π.χ. κολεκτομή-αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου. Η πιο σημαντική συμβουλή είναι να μην βιάζεστε και να μην πιέζετε τον εαυτό σας μετά από μια επέμβαση. Όμως θα πρέπει σταδιακά να κινητοποιήστε και να αυξάνετε το επίπεδο κίνησης και άσκησης σας. Ακούστε τον εαυτό σας και κάντε πράγματα που νιώθετε με άνεση.

Μετά το νοσοκομείο

Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και την επάνοδο στο σπίτι θα πρέπει να στοχεύετε καθημερινά στην αύξηση του επιπέδου κίνησης και δραστηριότητας. Ξεκινήστε με μια μικρή βόλτα για 10 λεπτά 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την απόσταση. Αρχικά μπορεί να γίνεται εντός σπιτιού ή στον κήπο. Σε περίπου 6 εβδομάδες θα πρέπει να είστε ικανός/ή να περπατάτε για μισή ώρα ή περισσότερο, εφόσον βέβαια πριν την επέμβαση μπορούσατε να το κάνετε.

Καθίσματα και βάρη

Όταν κάθεστε στην καρέκλα ή στο κρεβάτι προσπαθήστε να σηκωθείτε χωρίς να βάζετε δύναμη στους μύες της κοιλιάς. Προτιμήστε να κάθεστε σε καρέκλα, παρά να είστε πολλές ώρες ξαπλωμένος/η. Αποφύγετε επίσης την άρση βάρους. Στην αρχή δεν πρέπει να σηκώνετε περισσότερα από 3-4 κιλά βάρους και αυτό για 3-4 εβδομάδες.

Ξεκούραση

Πιθανόν να ξαφνιαστείτε πόσο πολύ κουρασμένος/η αισθάνεστε κατά την επάνοδο στο σπίτι σας. Πιθανόν στο νοσοκομείο νιώθατε περισσότερο δυνατός/ή. Είναι λογικό αν αναλογιστείτε πόσα λιγότερα πράγματα κάνατε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νοσοκομείο. Μην ανησυχείτε. Η δύναμη και το κουράγιο σας θα επιστρέψουν. Προγραμματίστε το χρόνο ξεκούρασης σας και κάντε σαφές στον οικογενειακό σας περίγυρο να μην σας ενοχλεί. Μπορείτε να βρίσκετε δύσκολο να κοιμηθείτε στην αρχή το βράδυ και αυτό είναι λογικό γιατί στο νοσοκομείο άλλαξαν οι καθημερινές σας συνήθειες. Μπορεί να νιώθετε πόνο κατά τις αλλαγές της θέσης του σώματος. Ένα απλό παυσίπονο πάντοτε μετά την οδηγία μας θα σας απαλύνει και θα διευκολύνει κατά πολύ τη κίνηση σας.

Εργασία

Πόσο θα παραμείνετε εκτός δουλειάς εξαρτάται από εσάς, το χειρουργείο στο οποίο υποβληθήκατε και το είδος της δουλειάς σας. Σίγουρα μια χειρωνακτική εργασία απαιτεί περισσότερο χρόνο ανάρρωσης που μπορεί να φτάσει τις 6-8 εβδομάδες.

Καθημερινότητα

Αρχικά μετά το χειρουργείο δεν θα πρέπει να οδηγείτε. Πρέπει πρώτα να επανακτήσετε τις δυνάμεις σας και να μην λαμβάνετε παυσίπονα που μπορεί να επηρεάζουν τα αντανακλαστικά σας. Θα πρέπει να αποφύγετε γενικά την οδήγηση περίπου για 2 εβδομάδες. Η επανέναρξη της σεξουαλικής σας ζωής εξαρτάται μόνο από εσάς και όποτε νιώθετε εσείς έτοιμοι.

Περιποίηση τραύματος

Είναι ασφαλές να περιποιείστε το τραύμα σας. Κάντε ντους με σαπούνι και βρέξτε το τραύμα σας. Θα πρέπει όμως στην αρχή να μην είναι παρατεταμένο και να μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό. Στεγνώστε πολύ καλά μετά το τέλος με μια καθαρή πετσέτα. Μην χρησιμοποιείτε αντισηπτικά. Το τραύμα σας μπορεί να παραμείνει ανοικτό χωρίς προστατευτικές γάζες.

Θα διαπιστώσετε τις διαφορετικές φάσεις επούλωσης του τραύματος σας με παρουσία φαγούρας, πίεσης, τραβήγματος. Μπορεί επίσης να γίνει σκληρό ή να υπερυψωθεί. Αυτά θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να πάρουν μήνες. Κολυμπήστε εφόσον πια υπάρχει πλήρης επούλωση του τραύματος σας. Ενημερώστε μας εφόσον υπάρχει εντοπισμένος πόνος και ερυθρότητα στο τραύμα, υπάρχει διαρροή υγρού από αυτό ή πύου.

Κάντε υπομονή γιατί η διαδικασία της επούλωσης και ανάρρωσης μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο. Ενημερώστε και συζητήστε μαζί με τον γενικό χειρουργό Δρ Δημήτριο Τσάμη για κάθε απορία και προβληματισμό σας.

 

 

Κλείστε ραντεβού

Testimonials

 • Φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει στο πρόβλημά μου! Όλα στην ώρα τους! Συστήνεται!

  Νικόλαος Κ.

  Designer
 • Επιστήμονας με ουσιαστική γνώση και κατάρτιση που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη!

  Αγγελικη Ν.

  Designer
 • Εξαιρετικός Γιατρός με “Γ” κεφαλαίο σπανίζει στις μέρες μας.

  Πετρούλα Σ.

  Designer
 • Εξαιρετική συμπεριφορά και επιστημονική ποιότητα!!!

  Διονύσης Σ.

  Designer