Λαπαροσκοπική Χειρουργική ή Χειρουργική της μιας οπής;

13 Ιουλίου 2018

Blog

Η αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου στη σύγχρονη εποχή πραγματοποιείται με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.

Παλαιότερα η επέμβαση της κολεκτομής γινόταν ανοικτά με μια μεγάλη τομή στο κέντρο της κοιλιάς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο μετεγχειρητικό πόνο, παραμονή στο νοσοκομείο για περίπου 1 εβδομάδα και αργή επάνοδο στις καθημερινές ασχολίες που άγγιζε τον 1 μήνα.

Ποιες είναι οι τεχνικές για την κολεκτομή;

Σε κάθε περίπτωση η αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου (κολεκτομή) γίνεται με γενική αναισθησία. Μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά με 4-5 μικρές τρύπες στο κοιλιακό τοίχωμα. Οι τρύπες αυτές είναι από 0,5 έως 1 εκατοστό και από τις οποίες προωθούμε στην κοιλιά μια κάμερα και διάφορα εργαλεία. Στο τέλος κάνουμε μια μικρή τομή για να απομακρύνουμε το τμήμα που αφαιρέθηκε. Η συγκεκριμένη τεχνική δεν πραγματοποιείται σε πολύ παχύσαρκους ασθενείς και σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεγάλη επέμβαση στην κοιλιά τους στο παρελθόν.

Η χειρουργική μας ομάδα επιπλέον διενεργεί την κολεκτομή σε επιλεγμένους ασθενείς με “μία οπή” (SILS), χρησιμοποιώντας μια μικρή τομή (5cm) στο επίπεδο του ομφαλού. Από την οπή αυτή προωθείται η κάμερα που μας επιτρέπει την όραση και τα απαραίτητα εργαλεία. Στο τέλος από την οπή αυτή απομακρύνουμε το τμήμα που αφαιρέθηκε ενώ πραγματοποιούμε την αναστόμωση των δύο εναπομείναντων τμημάτων του εντέρου.

Είναι αποτελεσματικές;

Οι 2 μέθοδοι είναι ισότιμες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα τους. Αρκεί ο χειρουργός να είναι εξειδικευμένος στη χειρουργική του παχέος εντέρου και έμπειρος. Και οι 2 τεχνικές φέρουν πολλά πλεονεκτήματα καθώς δεν επιβαρύνεται πολύ ο ασθενής. Η διάρκεια νοσηλείας δεν υπερβαίνει τις 3-5 ημέρες, ενώ η κινητοποίηση και η επάνοδος του ασθενούς στις δραστηριότητες του είναι άμεση μετά το χειρουργείο. Σύντομα από την πρώτη κιόλας ημέρα αρχίζει ο ασθενής να πίνει υγρά και στη συνέχεια να τρώει ελαφρά γεύματα. Τέλος, οι ανάγκες σε παυσίπονα είναι εξαιρετικά μικρότερες.

Σε κάθε χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται από τη χειρουργική μας ομάδα, είτε είναι ανοικτή είτε ελάχιστα επεμβατική, χρησιμοποιείται το πρωτόκολλο ενισχυμένης ανάνηψης ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) για άμεση αποκατάσταση και επάνοδο στην καθημερινότητα με μειωμένο χρόνο νοσηλείας.

Κλείστε ραντεβού

Testimonials

 • Φιλικός και πρόθυμος να βοηθήσει στο πρόβλημά μου! Όλα στην ώρα τους! Συστήνεται!

  Νικόλαος Κ.

  Designer
 • Επιστήμονας με ουσιαστική γνώση και κατάρτιση που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη!

  Αγγελικη Ν.

  Designer
 • Εξαιρετικός Γιατρός με “Γ” κεφαλαίο σπανίζει στις μέρες μας.

  Πετρούλα Σ.

  Designer
 • Εξαιρετική συμπεριφορά και επιστημονική ποιότητα!!!

  Διονύσης Σ.

  Designer